Alergia jest jednym z najczęściej występujących schorzeń współczesnej cywilizacji. Szacuje się, że nawet 40% populacji cierpi na objawy związane z alergią.

W istocie jest chorobą związaną z nieprawidłową reakcją układu immunologicznego (odpornościowego) na różnego rodzaju substancje (alergeny) z otoczenia człowieka. Takie „rozregulowanie” układu immunologicznego może wystąpić w każdym wieku, u: dzieci, osób dorosłych, a nawet osób starszych. W związku z tym, wykluczenie choroby alergicznej w wieku dziecięcym, nie dyskwalifikuje jej nabycia w późniejszym czasie.

Najczęściej spotykamy się z alergią wziewną (w reakcji na to, co wdychamy) i pokarmową (w reakcji na to, co spożywamy). Alergia wziewna na pyłki roślin będzie bardziej dokuczliwa dla osób uczulonych w miesiącach wiosennych i letnich. Niektóre jednak alergeny wziewne jak: roztocze kurzu domowego oraz pleśnie mogą doskwierać w miesiącach jesienno-zimowych, kiedy więcej czasu spędzamy w rzadziej wietrzonych i zamkniętych pomieszczeniach. Ponadto są jeszcze alergie wziewne na naskórki zwierząt domowych oraz alergie kontaktowe.

Niewykryta alergia jest nie tylko uciążliwa, ale również niebezpieczna dla zdrowia i życia.

Jeżeli cierpisz na:

  • łzawienie oczu
  • kaszel
  • katar
  • duszności
  • wysypkę
  • bóle brzucha

To może być alergia!

Wykonaj test Polycheck® i znajdź przyczynę alergii.

Polycheck®  to nowoczesne i wieloparametrowe testy do oznaczania przeciwciał w surowicy krwi, służące do diagnozowania chorób alergicznych.

Polycheck® są testami ilościowymi co oznacza, że wyniki są dokładne, wiarygodne i rzetelne – uwzględniają warunki, w jakich został wykonany test oraz indywidualne cechy surowicy pacjenta.

Badanie jest bezpieczne i można je wykonać:

  • dzieciom
  • osobom dorosłym
  • kobietom w ciąży
  • pacjentom  ze zmianami skórnymi

Do badania:

  •  wystarczy pobrać 2-3 ml krwi
  • nie trzeba odstawiać leków przeciwalergicznych

W naszym laboratorium wykonacie Państwo następujące panele alergologiczne:

Panele 10-parametrowe

Panele 20-parametrowe

Panele 30-parametrowe

Panele celiakia

Panele molekularne

Phl p 1, Phl p 5 – są głównymi markerami uczulenia na tymotkę łąkową oraz inne trawy. U osób z objawami alergii na trawy, pozytywne wyniki dla tych molekuł są dobrym markerem wskazującym na dużą szansę skuteczności immunoterapii szczepionką alergenową.

Bet v 1 – główna molekuła brzozy, najczęściej odpowiedzialna za objawy kliniczne. U osób z objawami alergii na brzozę, pozytywny wynik dla tej molekuły jest dobrym markerem wskazującym na dużą szansę skuteczności immunoterapii szczepionką alergenową. Osoby, uczulone na tę molekułę brzozy, mogą również zgłaszać dolegliwości ze strony np. jamy ustnej po spożyciu surowych warzyw i owoców, a także mogą mieć objawy wziewne w sezonie pylenia innych drzew, np.: leszczyny, olchy czy dębu.

Phl p 7, Phl p 12, Bet v 2 – należą do alergenów odpowiedzialnych za reakcje krzyżowe pomiędzy pyłkami traw, chwastów i drzew. Pozytywne wyniki, jedynie dla tych molekuł, mogą wskazywać na niską szansę skuteczności immunoterapii szczepionką alergenową. W wyniku reakcji krzyżowych (ale raczej rzadko) mogą wystąpić objawy po spożyciu pokarmów roślinnych, takich jak: melon, pomidor, pomarańcza czy inne owoce tropikalne.

Der p 1, Der p 2 – są głównymi markerami uczulenia na roztocze kurzu domowego (Dermatophagoides pteronyssinus). U osób z objawami alergii na roztocze kurzu domowego, pozytywne wyniki dla tych molekuł, są dobrym markerem wskazującym na dużą szansę skuteczności immunoterapii szczepionką alergenową. Molekuły te wykazują reaktywność krzyżową z cząsteczkami Der f 1 i Der f 2, które są głównymi molekułami innego gatunku roztoczy (Dermatophagoides farinae).

Der p 10 – to molekuła, której może nie być w roztworze wykorzystywanym do testów skórnych czy w badaniu przeciwciał E w surowicy krwi. Dlatego też, osoby z alergią na tę molekułę mogą zostać niezdiagnozowani w oparciu o te „tradycyjne” metody, bazujące na całym ekstrakcie (mieszaninie wielu różnych molekuł) roztoczy. U osób uczulonych na nią mogą wystąpić istotne klinicznie reakcje alergiczne (nawet wstrząs anafilaktyczny) po spożyciu krewetek, małż i innych owoców morza czy produktów zanieczyszczonych przez roztocze (np. mąki różnego rodzaju). Wdychanie tego alergenu może powodować objawy ze strony dróg oddechowych, takie jak astma i nieżyt nosa.

Der p 23 – to niedawno opisany, trzeci – po Der p 1 i Der p 2, główny alergen roztoczy, obecny głównie w ich odchodach.  Molekuła ta, może nie być obecna w roztworach wykorzystywanych w testach skórnych i w testach badających krew na obecność przeciwciał E, powodując wyniki fałszywie negatywne u pacjentów z uczuleniem na roztocze. W badaniach potwierdzono, że ok. 8% pacjentów uczulonych na roztocze miało przeciwciała jedynie wobec tej molekuły. Zatem u pacjentów z objawami alergii na roztocze, oznaczanie Der p 23 podnosi znacząco czułość badania wobec alergenu roztoczy

Ara h 1, Ara h 2, Ara h 3 i Ara h 6 – są alergenami orzecha ziemnego należącymi do rodziny białek tzw. zapasowych roślin, których spożycie może powodować objawy od łagodnych (np.: świąd jamy ustnej), do objawów ogólnoustrojowych. Objawy mogą również powodować zmiany skórne czy lokalizować się w jelitach. Uczulenie na tę grupę białek może wiązać się z wysokim ryzykiem reakcji anafilaktycznych. Molekuły te, nie ulegają rozpadowi pod wpływem temperatury, co oznacza, że nawet w produktach poddanych bardzo wysokiej temperaturze dalej mogą powodować groźne dla życia objawy u osób na nie uczulone.

Ara h 8 – to molekuła należąca do grupy białek Bet v 1-like, przez co u osób na nią uczulonych, może występować wysoka reaktywność krzyżowa w trakcie pylenia takich drzew, jak brzoza, grab, leszczyna czy olcha. Białko to należy do grupy białek termolabilnych, co powoduje, że u osób na nią uczulonych mogą nie występować objawy po obróbce orzechów w wysokiej temperaturze.

Ara h 9 – termostabilny alergen, należący do grupy białek nsLTP. Białko to może powodować objawy alergii jamy ustnej (zespół OAS), jak również objawy ogólnoustrojowe. Białka z tej grupy mogą  być przyczyną anafilaksji pokarmowej indukowanej wysiłkiem. Alergeny te, są częściowo odporne na gotowanie. Obecność ich po zakończeniu gotowania zależy od sposobu obróbki termicznej. Grupa tych alergenów może być również obecna w niektórych pyłkach, przez co wdychanie ich może powodować zazwyczaj objawy łagodne (nieżyt nosa i spojówek), rzadziej astmę. W przypadku uczulenia na tę molekułę, możliwa jest reaktywność krzyżowa z orzechem laskowym, kukurydzą oraz owocami: brzoskwinią, kiwi, czy granatem.

Gal d 1 – owomucoid, to główna molekuła jaja kurzego. Po jej spożyciu u osób uczulonych mogą wystąpić objawy jelitowe, ale również objawy skórne (pokrzywka i egzemy), a także reakcje uogólnione (nawet wstrząs anafilaktyczny). Jest to molekuła termostabilna, zatem objawy mogą wystąpić u osób na nią uczulonych zarówno po spożyciu surowego, jak i obrobionego termicznie jaja kurzego. Gal d 1 jest określany jako marker tolerancji, co oznacza że zmniejszające się stężenie przeciwciał E wobec Gal d 1 w kolejnych badaniach, jest dobrym prognostykiem nabywania tolerancji na jajo kurze. Dlatego też, stężenie IgE wobec molekuły Gal d 1, powinno być oznaczane testem ilościowym.

Gal d 2 – owoalbumina,  to drugi główny alergen jaja kurzego, występuje niemal wyłącznie w białku jaja. U osób uczulonych na tę molekułę może wystąpić reaktywność krzyżowa z jajami indyków, kaczek, gęsi czy jajami strusi.

Gal d 3 – konalbumina, trzeci główny alergen jaja kurzego, jego zawartość obecna jest głównie w białku tego jaja. Po spożyciu jaja kurzego, u osób na niego uczulonych, mogą wystąpić objawy zarówno w jelitach, jak również na skórze (pokrzywka i egzema), rzadko reakcje uogólnione. U osób uczulonych na ten alergen może wystąpić reaktywność krzyżowa z jajami indyków, kaczek, gęsi czy jajami strusi.

Gal d 4 – lizozym, zazwyczaj uczulenie na tę molekułę, nie niesie za sobą poważnych objawów klinicznych. Nie mniej jednak, osoby te powinny sprawdzać skład na etykietach wielu produktów spożywczych, ponieważ lizozym jest powszechnie stosowany w przemyśle spożywczym jako naturalny konserwant. Jest on również używany w produkcji serów dojrzewających. Kontakt z tym alergenem może być następstwem podania leków (np. w iniekcjach), ponieważ lizozym używany jest również jako dodatek do leków.

Bos d 4 – α-laktoalbumina, to główna molekuła będąca przyczyną objawów alergii na mleko krowie. Częściowo rozpada się ona pod wpływem gotowania. Pacjenci z objawami alergii na tę molekułę, mogą mieć objawy po spożyciu surowego i podgrzanego mleka. Jej obecność w mleku gotowanym jest uzależniona od sposobu gotowania mleka.

Bos d 5 – β-laktoglobulina, to termolabilna molekuła mleka krowiego.  U osób z alergią na tę molekułę, mogą wystąpić objawy po spożyciu mleka surowego. Przy zachowaniu odpowiednich zaleceń w przygotowaniu produktów (dotyczy temperatury i czasu obróbki termicznej) istnieje możliwość tolerancji i braku objawów klinicznych po spożyciu mleka gotowanego, czy pieczonego, jak i jego przetworów.

Bos d 6 – wołowa albumina surowicza, jest mniejszym alergenem mleka, ale głównym alergenem wołowiny. Z reguły jest odpowiedzialna za lekkie objawy po spożyciu produktów mlecznych. W przypadku uczulenia na tę molekułę, możliwa jest duża reaktywność krzyżowa z  naskórkami zwierząt, takich jak: pies, kot czy koń.

Bos d 8 – kazeina, jest termostabilnym białkiem mleka krowiego. U osób na nią uczulonych mogą wystąpić objawy jelitowe, zmiany skórne (pokrzywka i egzemy), a także reakcje uogólnione, zarówno po spożyciu mleka surowego, jak i mleka przegotowanego.

Gluten – nadwrażliwość na gluten może mieć również podłoże alergiczne. Alergia na gluten w klasie IgE może charakteryzować się objawami, takimi jak: wymioty, biegunka, wstrząs anafilaktyczny, pokrzywka skórna, wodnisty katar, skurcz oskrzeli czy zmiany skórne o typie atopowego zapalenia skóry.

Ves v 5 –antygen 5, alergen osy o wysokim stopniu swoistości. W celu zwiększenia czułości diagnostyki uczulenia na jad osy warto oznaczać przeciwciała wobec alergenu Ves v 5, ponieważ występuje on w niewielkiej ilości w naturalnym ekstrakcie.